ÖZEL EĞİTİM ÖĞRENCİ TOPLULUĞU

Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Öğrenci Topluluğu(ÖZET) 1964 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Çoğunlukla Eğitim Bilimleri Fakültesi içerisinde 1965 yılında kurulan Özel Eğitim Bölümü öğrencilerine yönelik çalışmalar yürüten topluluktur.

Topluğun amacı tüzüğünde maddeleri ile birlikte aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.

“Özel Eğitim Topluluğu ; (kısa adıyla ÖZET) Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bünyesinde Eğitim, Psikoloji, Sosyoloji gibi bilim dallarının ışığında farklı branşlarda öğrenim görmekte olan öğrencilerin literatürsel anlamda verilen eğitimin yanı sıra toplumsal konu ve sorunlarla ilgili değerlendirme yapabilme ve çözüm önerisi sunabilme ve akademiksel öğretilerle toplumsal olguları harmanlayabilme yetisi kazanmalarına yardımcı olmak için kurulmuş bir öğrenci topluluğudur.

• Fakülte / Üniversite öğrencilerine topluluk proje ekipleri ve yönetim kurulu tarafından hazırlanan projelerle kültür – sanat – edebiyat – eğitim – tarih – siyaset – gündem – hukuk ekonomi – teknoloji gibi alanlarda bilgi birikimlerini geliştirmek ve toplumsal olgularla bireyleri yaklaştırarak akademiksel boyutun yanı sıra gerçek zeminde de değerlendirebilmeleri ve bilgilenmelerini sağlamak.
  • Fakülte / Üniversite bünyesinde topluluğun belirlediği konularda konular üzerinde uzman olan kişilerle yapılacak olan panel, konferans, söyleşi ve toplantı bazındaki etkinliklerle öğrencilerin ufkunu genişletmek.
  • Topluluk tarafından belirlenen konularla ilgili yayınlanan sinema filmleri- belgesel ve araştırma videolarını uygun ortam hazırlayarak topluluk üyeleri ve öğrencilerle paylaşmak.”
  • Topluluğumuz; “Özel Eğitim İçin Birlik” grubunun kurulmasında öncü topluluklardan biri olarak ilgili topluluklara ulaşıp gruba dâhil etmeye, birlikte etkinlikler düzenlemeye ve kurumsallaşmaya yönelik çalışmalara katkı sunmaktadır.
  • Topluluğumuz, farklı okulların işbirliğinde düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapmış ve misafir veya paydaş olarak katılım sağlamıştır.
  • Özel eğitimle ilgili kurul ve kuruluşlarla davet ederek veya yerinde ziyaretlerle ortak etkinlikler düzenlemiştir.
  • Farklı illerdeki yetkin kurum ve kuruluşlara ziyaretler düzenlemiştir.
  • Fakülte içerisindeki “Kalem Bayramı” etkinliklerinde aktif rol almış, konser çekiliş vb. eğlence etkinlikleri, kermesler vb. düzenlemiştir.
  • Özel Eğitim alanında eğitim hizmeti veren kurum ve kuruluşlara düzenli ve tek seferlik ziyaretler düzenlenmiştir.
  • Özel Eğitim alanında çalışma yürüten dernek, vakıf merkez vb. kuruluşlarla birlikte çalışmalar yürütmüştür.
  • Kültürel etkinliklere katılım sağlanmıştır.
  • Farkındalık oluşturma çalışmaları yapmıştır. Uzun yıllardır faaliyet göstermektedir.
  • Pandemi sürecinde çevrimiçi etkinliklere katılım sağlamıştır.
  • Ankara Üniversitesi’nin topluluklara ilişkin etkinliklerine katılım sağlamıştır.
Resim12