GAZİ ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ EĞİTİM TOPLULUĞU

Amaçlarımız; Engelli bireylerle bir arada olarak onların sosyal yaşantısına katkıda bulunmak, toplumda engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturmak ve engelli bireylerle empatiyi güçlendirmektir. Farkındalığın yanında özel eğitim alanında uzmanlaşmış kişilerle konferanslar ve eğitimler düzenleyerek özel eğitim alanıyla ilgili bilgilendirici etkinlikler yapmaktır.

Hedeflerimiz; Okulumuzda özel eğitim öğretmenliği bölümü öğrencilerine ulaşarak özel eğitim alanıyla ilgili daha fazla bilinçlenmelerini sağlamaktır. Online eğitimin yaygınlaşması ile birlikte engelli bireylere yönelik toplumsal duyarlılığı ve bilinci arttıracak seminerler ve etkinlikleri online olarak  düzenlemektir.

Neler yapıyoruz?

Empatinin geliştirilebilir bir kavram olduğunu ve empati kurarak iletişim kurduğumuz dünyada bir çok şeyin daha kolay ve yaşanabilir olduğunu anlatmak için “Empati Etkinliği “ düzenliyoruz. Farklı yetersizlikten etkilenmiş bireylerle bir araya gelerek konuşuyoruz.

Özel eğitim alanında uzmanlaşmış kişilerle bir araya gelerek konferans, eğitim ve sempozyumlar düzenleyip özel eğitim alanına dair donanımımızı artırıyoruz.

Farkındalığı arttırmak için başlattığımız  “Bir Engel Bir Konuk” serimizde özel gereksinimli bireylerin aileleri ya da bakım verenleri ile bir araya gelerek  onlardan deneyimlerini, beklentilerini ve ihtiyaçlarını dinliyoruz.

 

ARALIK

  • 12.2020 Dünya Engelliler Günü adına sempozyum düzenledik. Bu sempozyumda Gazi Engelsiz Eğitim Topluluğu Akademik Lideri Doç. Dr. Banu Altunay Hocamızdan “Bağımsız Hareket Becerisi”, Gazi Üniversitesi Görme Engeliler Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pınar Şafak Hocamızdan “ Çoklu Yetersizlik” konularını dinledik. Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Gençlik ve Eğitim Spor Kulübü Başkanı Yusuf Sayyıdan’dan, Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği  Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Tokar, Rehber Köpekler Derneği Saymanı Ceren Özyaprak‘tan derneklerin durumunu ve neler yaptıklarını ve bizlerin neler yapabileceğini dinledik.
  • 12.2020 de İşaret Adam ile Instagram canlı yayın üzerinden “TİD Hakkında Merak Ettiklerimizi , doğru bilinen yanlışları ve işitme yetersizliğinden etkilenmiş bireylerin ihtiyaçları ve bizlerin önyargılarımızla oluşturduğumuz zorlukları konuştuk.
  • 12.2021 de “Bir Engel Bir Konuk “ serisini başlattık. Bu serimizin ilk konuğu Günseli Cavlak Hanımdı. Günseli Hanımla Williams Sendromu olan oğlu hakkında konuştuk. Williams Sendromu nedir? Görülme sıklığı, tanılama, tedavi ve Eğitim süreci hakkında konuştuk.

OCAK

  • 01.2021 de Bir Engel Bir Konuk serimizin ikinci konuğu Ressam Eşref Armağan Beydi. Eşref Bey ile “Görme Engeline Sahip Olmak Üzerine “etkinlik düzenledik.
  • 01.2021 de Umut Yolcu ile “Empati Etkinliği” düzenledik. Katılımcılarla birlikte sesli resim ve eşya betimledik, empati üzerine konuştuk.
  • 01.2021 de Bir Engel Bir Konuk serimizin üçüncü konusu Serebral Palsi üzerineydi. Serebral Palsi’den etkilenmiş kızı olan bir baba ile konuştuk. Tanılama, tedavi ve eğitim sürecindeki deneyimlerini dinledik. Neler yapılabilir sorusunu cevabını düşündük beraber.

 

ŞUBAT

  • 02.2021 de Dr.Tamer Karakoç Hocamızdan “Olumlu Davranışsal Destek” konusunu dinledik. Sadece özel eğitim öğretmeni ya da özel eğitim öğretmen adayı değil çocuk gelişimi, sosyal hizmetler, okul öncesi öğretmenliği gibi birçok alandan katılımcı ile olumlu davranışsal desteği genel hatları ile öğrendik.
  • 02.2021 de GEFOT ile ortak olarak bir etkinlik düzenleyip hem özel eğitim öğretmenliği hem de okul öncesi öğretmenliği okuyan öğrencileri bir araya getirerek Dr. Betül Yılmaz Hocamızdan “Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi konusunu dinledik. Özel Eğitim anaokulu ve akranların bir arada eğitim görmesi durumlarını inceledik.
  • 02.2021 de Akademi UDA ekibi ile bir araya gelerek UDA hakkında konuştuk. Birbirinden farklı branşta öğretmenlerimiz ve öğretmen adaylarımız ile birlikte ekibe merak ettiklerimizi sorduk.

MART

  • 03.2021 de Bir Engel Bir Konuk serimizin dördüncü konuğu Av.Alim Yılmaz Bey idi. Alim Bey ile “Albinizmli Bir Birey Olmak” ve “Albinizmin Görme Üzerindeki Etkisi” hakkında konuştuk. Ülkemizde Albinizmin görülme sıklığı nedir? Albinizmden etkilenmiş bireylerin özel gereksinimleri nelerdir ve bunlara erişim kolaylığı nasıl sağlanır sorularının cevaplarını beraber düşündük.
  • 03.2021 de Rehber Köpekler Derneği Saymanı Ceren Özyaprak ile bir araya gelerek “Rehber Köpeklerin Önemi, Nasıl Yetiştirildiği ve Ülkemizde Rehber Köpeklere Erişim” hakkında konuştuk.
  • 03.2021 /17.03.2021 de Ankara İŞKUR İş Kulübü ile ortak bir etkinlik gerçekleştirdik. “İŞKUR’un Engellilere Yönelik Çalışmaları” hakkında konuştuk.” Engelli Bireyler ve Ailelerin Katılımı ile İş Arama Kanalları, Etkili CV Hazırlama, Bireysel Kariyer Planlama” gibi konulara değindik
  • 03.2021 de Prof. Dr. Ayşegül Ataman Hocamızla “Gazi Özel Eğitim Öğretmenliğinin Kuruluşu ve Alandaki Yeri” hakkında konuştuk. Hocamızın deneyimlerini ve özel eğitim alanının gelişim sürecini dinledik.
  • 03.2021 de ÖZDER Genel Başkanı Sultan Taştan ile özel eğitim alanında ÖZDER’in neler yaptığını konuştuk.
  • 03.2021 de Prof.Dr.Çığıl Aykut Hocamızla “Yanlışsız Öğretim Yöntemi “ hakkında konuştuk ve merak ettiklerimizi sorduk.
  • 03.2021 de Bir Engel Bir Konuk serimizin beşinci konuğu Ampute Milli Takım Kalecisi Furkan Arslan ile “Bedensel Yetersizlige Sahip Olmak Üzerine” konuştuk.
  • 03.2021 de Dr. Öğr. Üyesi Şaziye Seçkin Yılmaz Hocamızla ”Özel Eğitimde Dil ve Konuşma Terapisinin Önemi” konulu etkinliğimizde “Erken Yaşta Dil Gelişiminin Takibi ve Desteği, Özel Eğitim Öğretmeni – Aile/Dil Terapisti İş Birliğinin Önemi” konularını konuştuk.

MAYIS

  • 05.2021/22.05.2021/23.05.2021 de “Türkiye’deki Özel Eğitim Uygulamaları Sempozyumu” düzenledik.
  • Üç gün boyunca 450 katılımcı ile 12 oturum gerçekleştirdik. Sempozyumumuzun ilk günü açılış konuşmasına Prof. Dr. Necdet Karasu Hocamızla başlayarak dört oturum gerçekleştirdik.
  • 05.2021 oturumlarında;

           İlk oturumda Prof. Dr. Çığıl Aykut Hocamızdan “Öz Belirlemeli Davranışın Desteklenmesi “ konusunu dinledik.

           İkinci oturumda Prof. Dr. Aysegül Ataman Hocamızdan “Özel Eğitimin Tarihçesi” konusunu dinledik.

           Üçüncü oturumda Dr. Ersin Ufuk Timuçin Hocamızdan “Tanılama Sürecini” dinledik.

           Dördüncü oturumda da Doç. Dr. Nesrin Sönmez Hocamızdan “Özel Eğitimde Aile Eğitimi” konusunu dinledik.

  • 05.2021 oturumlarında;

           İkinci günün ilk oturumunda Doç. Dr. Banu Altunay Hocamızdan “Bağımsız Hareket Becerilerini” dinledik.

           İkinci oturumda Dr. Öğr. Üyesi Şenay Altınyay Hocamızdan “İşitme Engelinin Tanılanması ve Eğitsel Değerlendirme” konusunu dinledik.

           Üçüncü oturumda Doç. Dr. Pınar Şafak Hocamızdan “Ağır ve Çoklu Yetersizlik” konusunu dinledik.

           Dördüncü oturumda Doç. Dr. Serpil Alptekin Hocamızdan “Temel İşlemlerde Akılcılığın Geliştirilmesi “ konusunu dinledik.

  • 05.2021 oturumlarında;

          Üçüncü günün ilk oturumunda Doç. Dr. Nilay Kayhan Hocamızdan “Öğrenme İçin Evrensel Tasarım ve Uyarlamaları” konusunu dinledik.

          İkinci oturumda Dr. Betül Yılmaz Hocamızdan “Erken Çocuklukta Özel Eğitim, Yaklaşımlar ve Modelleri” konularını dinledik.

          Üçüncü oturumda Prof. Dr. Tevhide Kargın Hocamızdan “Okuma Güçlükleri” konusunu dinledik.

         Son oturumumuzda ise Prof. Dr. Binyamin Birkan BCBA-D Hocamızdan “ASAI ve Çalışmaları” konusunu dinledik.

HAZİRAN

  • 06.2021 de Bir Engel Bir Konuk serimizin altıncı konuğu Dr. Mahmut Çitil Hocamız ile “Üstün Zekalı Çocuk Sahibi Olmak” hakkında konuştuk. Hocamızı hem bir veli hem de bir uzman olarak ağırladık. “Üstün Zekalı Çocukların Aileleri Evde Neler Yapmalı ya da Yapmamalı, Ülkemizde Üstün Zekalı Çocuklara Tanınan Haklar Neler ya da Neler Olmalı? gibi birçok soru üzerinde düşünüp konuştuk.
  • 15 Haziran 2021 tarihinde saat 20.00 ‘da Daniela Gissera ile yaptığı  çalışmalar ve Perkins Görme Engelliler Okulu hakkında online seminer düzenleyeceğiz.